Víme, jak na zubní kaz. Výstavu o historii a současnosti zubního lékařství ve Vlastivědném muzeu pomáhali připravit i odborníci z FN Olomouc

12. 10. 2019

Až do 17. listopadu 2019 mohou zájemci zhlédnout ve Vlastivědném muzeu v Olomouci expozici nesoucí název Historie a současnost zubního lékařství aneb Víme, jak na zubní kaz. Výstava se koná při příležitosti jubilejního 10. ročníku Mezinárodní konference zubních lékařů, dentálních hygienistek, sester a studentů Víme, jak na zubní kaz. Jejím organizátorem je olomoucká nezisková společnost Arak spolu s Klinikou zubního lékařství Fakultní nemocnice Olomouc. Odborníci z této kliniky jsou podepsáni i pod samotnou výstavou.

  • Foto: Martin Višňa, UP Žurnál

„Při příležitosti desátého ročníku námi spolupořádané konference vznikla myšlenka podívat se na to, kam až jsme se po letech vývoje zubního lékařství dostali. Je třeba si uvědomit, že náš obor je díky novým materiálům, metodám a přístrojům stále se velmi rychle rozvíjející, přestože to tak veřejnost ne vždy úplně vnímá. V tom by právě tato expozici mohla trochu napomoci,“ říká přednostka Kliniky zubního lékařství FN Olomouc MDDr. Iva Voborná, Ph.D.

Ta za iniciátora výstavy a duši osvětových akcí týkajících se zubního lékařství v regionu označuje lékaře a ředitele společnosti Arak MUDr. Ladislava Korotvičku. „Výstava představuje současnou podobu stomatologie ve všech jejích základních oborech a seznamuje návštěvníky s vývojem některých lékařských metod a zákroků, které si tento úzce specializovaný obor v průběhu doby osvojil,“ konstatuje doktor Korotvička.

Podle spoluautora expozice MUDr. Ľuboše Harvana, Ph.D. z Kliniky zubního lékařství Fakultní nemocnice Olomouc má výstava mimo jiné ambici ukázat, že u zubního lékaře se dnes už lidé nemusejí bát. „Když jsme hledali pro výstavu historické exponáty, tak jsme nacházeli hlavně odkazy stomatochirurgie, což vyplývá asi i z toho, že prvními zubaři byli vlastně kováři. Náš obor je ale dnes už podstatně dál a v průběhu posledních dvou staletí se etabloval v respektovaný vědecký obor,“ upozorňuje s úsměvem Ľuboš Harvan.

Vedoucí Historického ústavu Vlastivědného muzea v Olomouci PhDr. Filip Hradil, který se rovněž na výstavě autorsky podílel, připomíná, že ještě v roce 1949 sídlila olomoucká zubní klinika v dřevěné budově, měla pět zaměstnanců včetně uklízečky a žádného studenta. „Po sedmdesáti letech jsou zde dvě kliniky zabývající se zubním lékařstvím s desítkami lékařů a stovkami studentů,“ zmiňuje PhDr. Hradil a dodává, že na výstavě je k vidění několik desítek předmětů, které zapůjčily především Stomatologické muzeum 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Klinika zubního lékařství a Klinika ústní, čelistní a obličejové chirurgie FN Olomouc a významnou měrou se na zapůjčení předmětů podíleli i soukromí sběratelé. 

Záštitu nad výstavou převzali ředitel Fakultní nemocnice Olomouc prof. MUDr. Roman Havlík, Ph.D., rektor Univerzity Palackého v Olomouci prof. Mgr. Jaroslav Miller, M.A., Ph.D., děkan Lékařské fakulty UP prof. MUDr. Josef Zadražil, CSc. a prezident České stomatologické komory doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc.

Desátý ročník mezinárodní stomatologické konference Víme, jak na zubní kaz se uskuteční v pátek 8. a v sobotu 9. listopadu 2019 v budově Teoretických ústavů Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a je určen pro zubní lékaře, dentální hygienistky, sestry a studenty.

  • Fotografie z výstavy: Martin Višňa, UP Žurnál
  • Fotografie z vernisáže: Dalibor Janeček, FN Olomouc