Zubní víla z Kliniky zubního lékařství FN Olomouc hostila dva týdny děti z mateřských škol

27. 1. 2021

Děti z deseti mateřských škol z Olomouce a okolí v uplynulých dvou týdnech zavítaly na Kliniku zubního lékařství Fakultní nemocnice Olomouc. Na návštěvu je pozvala zubní víla, respektive MUDr. Eva Míšová, Ph.D, která tento preventivní a edukační projekt iniciovala. Během zhruba hodinového programu se děti atraktivní a zábavnou formou dozvídají informace o pravidlech zubní hygieny, prevenci kazu a zbavují se tak obav z návštěvy zubní ordinace.

„Ukazujeme dětem ordinaci, povozíme je na zubařském křesle, předvádíme si, jak se čistí zuby a povídáme si o správné výživě a zubní hygieně. Program nám vždy zpestří velká plyšová myška Elinka a děti také dostanou drobné dárky od našich partnerů,“ popisuje náplň MUDr. Eva Míšová, Ph.D. Exkurze má však také preventivní rozměr, neboť „projížďka“ na zubařském křesle slouží také ke zběžné prohlídce chrupu dětí. „Když s kolegou najdeme nějaký kaz, dáváme prostřednictvím pedagogů rodičům vědět, že by se měly s dítětem u zubního lékaře zastavit,“ dodává lékařka. V každé školce se vždy najde několik dětí, které jsou v zubní ordinaci úplně poprvé, takže je důležité, že je první zkušenost u zubaře pozitivní.

Kliniku zubního lékařství minulý týden navštívily také děti ze dvou tříd Mateřské školy Štěpánov – sídliště. Na exkurzi se podle ředitelky Dany Malaskové moc těšily. „V současné době je jen málo příležitostí vyrazit ven. Jsme moc rádi, že jsme mohli tuto nabídku využít,“ pochvaluje si ředitelka, kterou na možnost navštívit „zubní vílu“ upozornila jedna z maminek. Na cestu do Olomouce si škola objednala autobus, protože dětí bylo čtyřicet. „Linkovým autobusem bychom to nezvládli. A to ještě nejsme všichni,“ dodává ředitelka. Jak s úsměvem doplňuje Eva Míšová, štěpánovská školka tak drží dosavadní návštěvnický rekord. „Čtyřicet dětí najednou jsme tu ještě neměli. Ale zvládli jsme to také s pomocí našich studentů, kteří mi chodí s exkurzemi pomáhat. Děti jsou moc hodné,“ říká.

Nápad na osvětové využití dvířek pro víly rozvíjí Eva Míšová od roku 2019. Tehdy se v čekárně dětského oddělení objevily první dvířka pro víly, která malým dětem pomáhají zbavit se stresu, odvést jejich myšlenky hrou a navodit pocit domácího bezpečí. Od té doby již vznikly webové stránky Zubní víly a před dokončením jsou také internetové stránky Dětská zubařka. „V obou případech chci rodiče edukovat o dětské stomatologii, diskutovat s nimi problematiku zubních kazů u dětí, správné výživy a správné techniky při čištění zubů včetně výběru vhodných pomůcek,“ vysvětluje Eva Míšová. K osvětě přitom bohatě využívá nejen web, ale také sociální sítě Facebook a Instagram.

Exkurze pro mateřinky již pro letošní rok skončily. Další termíny „zubní víla“ vypíše opět v lednu příštího roku. Pokud by zástupci mateřských škol mělo zájem, mohou Dr. Míšovou kontaktovat na emailové adrese eva.misova@upol.cz nebo na telefonním čísle na Dětské oddělení Kliniky zubního lékařství +420 585 859 245.

Na dětském oddělení Kliniky zubního lékařství FN Olomouc ošetřili v loňském roce 1834 neregistrovaných pacientů a provedli 2156 preventivních prohlídek registrovaných pacientů. Zhotovili 1063 výplní na dočasných zubech, 667 plastických výplní na stálých zubech a 336 bílých světlem tuhnoucích výplní na stálých zubech. Vytrhnout museli 954 dočasných zubů a 150 stálých zubů.